Telex: 3D-bolder, Brucargo, Jan De Nul, Jan Jambon, e-veerboot en Suez

Nieuws, Douane
Julie Desmet
3D-geprinte stalen bolders in haven van Rotterdam
3D-geprinte stalen bolders in haven van Rotterdam © Havenbedrijf Rotterdam

Het Havenbedrijf Rotterdam nam ’s werelds eerste 3D-geprinte stalen bolders in gebruik, baggeraar Jan De Nul bouwt het grootste offshorewindmolenpark ter wereld en het vrachtvolume op Brussels Airport groeide in juni 2021 met 40%.

JAN DE NUL – 

Baggeraar Jan De Nul haalde het derde en laatste contract binnen voor het transport en de installatie van de windturbines van Dogger Bank, gelegen op 200 km buiten de kust van Yorkshire (Verenigd Koninkrijk). Met 277 turbines wordt dat het grootste offshorewindmolenpark ter wereld. De bouw van het park zal in drie fasen verlopen. Dogger Bank wordt de eerste opdracht van de ‘Voltaire’, het grootste jack-up installatieschip van Jan De Nul Group. De oplevering van het park is gepland in 2026. (JD)

3D-BOLDERS – 

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft ’s werelds eerste 3D-geprinte stalen bolders in gebruik genomen (zie foto). Het zijn er zes, in totaal worden het er twaalf. Door 3D-printtechnologie kunnen bolders sneller en dichter bij de uiteindelijke locatie worden gemaakt, wat bijdraagt aan een duurzamere productie. Uit testen blijkt dat de bolders minstens dezelfde kwaliteit hebben als stalen bolders. (AB)

JAMBON –

Vlaams minister-president Jan Jambon en de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops brachten maandag een werkbezoek aan het North Sea Port District. Met het bezoek willen de Vlaamse en Nederlandse regering de grensoverschrijdende samenwerking versterken. Daan Schalck, CEO North Sea Port: “Jan Jambon en Raymond Knops hebben in het hele havengebied de kansen voor de industrie over de grens kunnen bekijken. Economische groei en klimaatplan gaan hierbij hand in hand.” (YD) 

CARGO BRUSSELS AIRPORT – 

Het vrachtvolume op Brussels Airport groeide in juni met 40% in vergelijking met het jaar voordien. Door de toename van het aantal passagiersvluchten zijn de vrachtvolumes sterk gestegen (+624%), maar nog altijd beperkt in vergelijking met 2019 (-34%). Het volvrachtsegment nam met 38% toe door onder meer de nieuwe routes van Longtail Aviation en China Central Honghao Airlines. Meer dan 150 miljoen vaccins zijn op de luchthaven behandeld voor uitvoer buiten Europa. (MDV)

RAVEEL ONTMOET ENSOR – 

Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) stelde met trots de elektrische veerboot voor. Het is een primeur voor MDK en voor de stad Oostende, waar op 12 juli 2021 de ‘Raveel ontmoet Ensor’ voor het eerst uitvaarde. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters voer als eregast mee aan boord. “Een duurzaam, innovatief en zeer stil vaartuig wat bijkomend een enorm voordeel is voor de specifieke locatie in de stadskern,” stelde minister Peeters. Het schip is 23 meter lang en 6,5 meter breed en kan tot honderd passagiers overzetten. (JD)

EVER GIVEN – 

Het containerschip ‘Ever Given’, dat eind maart 2021 vastliep in het Suezkanaal, zet momenteel koers naar Rotterdam. Het Havenbedrijf Rotterdam verwacht de megamax op zijn vroegst op vrijdag 23 juli. De afvaart vanuit Port Saïd ging gepaard met een heuse ceremonie. De Suez Canal Authority maakte overigens ook een recordomzet bekend voor de eerste jaarhelft van 2021, ondanks de blokkade. Van januari tot en met juni 2021 voeren er 9.763 schepen door het Suezkanaal, zowat 200 meer dan in de eerste zes maanden van 2020. Dat leverde een omzet op van ruim 2,5 miljard euro, een toename met 8,6%. (JD)

HAPAG-LLOYD – 

Hapag-Lloyd heeft aangekondigd dat zij met onmiddellijke ingang geen nieuwe boekingen van en naar Bahrein zal aanvaarden voor de volgende landen: India, Pakistan, Bangladesh, Colombo, Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Irak, Koeweit, Saudi-Arabië, Jordanië, Jemen en Qatar. De Duitse rederij kampt momenteel met plaatsgebrek op feederverbindingen. De regeling geldt tot nader order. (JD)

KALLOSLUIS – 

Op woensdag 14 juli is de Kallosluis in de Antwerpse Waaslandhaven van 8.00 uur tot 18.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. De sluis is dan gesperd voor alle scheepvaart. Landverkeer wordt omgeleid via de Melselebrug of Farnèsebrug. (JD)