Kandidaat NextGen District: Triple Helix (deel 1)

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Steven Peleman
Steven Peleman © Triple Helix

Port of Antwerp maakte recent de eerste bedrijven bekend die hun intrek nemen in het NextGen District, de bedrijvenzone voor duurzame en circulaire activiteiten in de Antwerpse haven. We stellen ze graag aan u voor. Vandaag: Triple Helix.

Wie de eerste ‘bewoners’ van het NextGen District zouden worden, was lange tijd een goedbewaard geheim. Havenbedrijf Antwerpen had duidelijke criteria voor ogen voor de bedrijven die zich op de voormalige Opelsite wilden vestigen. De concrete invulling van de site verliep via meerdere internationale bevragingen. Triple Helix was het eerste bedrijf dat naar buiten kwam als (bijna) zeker van een plaatsje op het terrein. Die zekerheid is nu bekrachtigd, en de plannen zijn concreet. 

Triple Helix focust op het aanbieden van ‘molecules as a service’. In Antwerpen wil het bedrijf met het project ‘SurePure’ afvalstromen van polyurethaan en PET omvormen tot nieuwe ‘polyols’, basisbestanddelen voor de productie van polyurethaan. Die grondstoffen kunnen dan weer verwerkt worden in high-endproducten zoals matrassen en autozetels.

50 miljoen 

Triple Helix wil in eerste instantie 50 miljoen investeren in een Antwerpse installatie, goed voor 28 jobs en een output van 30.000 ton per jaar. “Op die schaal spreek je niet meer van een pilootproject, al blijft het een relatief bescheiden cijfer”, zegt managing director Steven Peleman. Die keuze is bewust, zo blijkt. “Recyclage is in de chemische industrie momenteel een beperkt verhaal. Op deze manier kunnen we aan grote industriële partners laten zien wat onze positie is, zonder dat die bedrijven zich door onze komst plots bedreigd moeten zien in hun positie.” Naarmate de activiteiten uitbreiden, valt ook te verwachten dat de tewerkstelling nog toeneemt, bijvoorbeeld in de onderhouds- en logistieke afdelingen van het bedrijf. 

Drukke tijden 

Over een goed jaar zou de productie van start moeten gaan. Dat betekent dat het achter de schermen erg druk is. “Momenteel wordt de engineering-kant van het verhaal bekeken: welke technieken zullen we toepassen? Met wie zullen we samenwerken? Wie worden onze leveranciers?”, somt Peleman op. Het bedrijf onderzoekt ook de mogelijkheden om zelf zijn energie op te wekken en wil in de toekomst nog andere afvalstromen onder handen nemen, bijvoorbeeld latex en moeilijk te recycleren elastomeren.

De volgende dagen leest u bij Flows over de andere drie kandidaten.

Michiel Leen