Brand in biogascentrale op terminal DP World geblust (update)

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Biogascentrale DP World
Biogascentrale DP World © DP World

Woensdagochtend is er brand uitgebroken in de biogascentrale van Veolia op de terminal van DP World in Antwerpen (Kaai 1700). Het is niet de eerste keer dat de installatie vuur vat. Omstreeks het middaguur waren de bluswerkzaamheden afgerond.

Update 13.12 uur

Vanochtend is brand ontstaan in de biogascentrale ‘Upgrade Bio Energy’ van Veolia op de terreinen van terminaloperator DP World. Brandweer en hulpdiensten zijn ter plaatse en vragen de buurt vrij te houden. 

De terminal was vanochtend een tijdlang niet toegankelijk voor inkomend verkeer. Inmiddels heeft DP World ter hoogte van de ‘Gate In’ een alternatieve toegangsroute gecreëerd, waardoor vrachtwagens opnieuw op de terminal kunnen. DP World benadrukt dat de operaties op de terminal zelf niet onderbroken zijn geweest. 

Gemeente Beveren meldt omstreeks het middaguur dat de bluswerkzaamheden zijn afgerond. “De rookhinder is op dit moment weg en de geurhinder zit vooral lokaal rond het bedrijf zelf. Er kan nog rook- en geurhinder zijn door de nabehandeling van de installatie. Die moet onder begeleiding van de brandweer gecontroleerd leeggehaald worden om mogelijke broeihaarden te verwijderen.”

Geen gevaar volksgezondheid

De bluswerkzaamheden zijn nog volop aan de gang, meldt de gemeente Beveren. Gevaar voor de volksgezondheid is er volgens de gemeente niet, al wordt dus preventief wel aangeraden de ramen en deuren gesloten te houden. Over eventuele slachtoffers is momenteel nog niet bekend. 

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Volgens uitbater Veolia is de schade beperkt. Verder onthoudt het bedrijf zich van commentaar. 

Brandt vaker

De biogascentrale heeft vaker met brand te kampen gehad. Amper twee jaar na de opstart kwam de installatie in 2016 stil te liggen na een brand. Pas begin 2019 was ze weer opgestart, om in juli 2019 opnieuw met brand te kampen. 

Michiel Leen