Terminaloperator PSA Breakbulk NV nieuwe concessionaris Churchilldok

Nieuws, Douane
Julie Desmet
PSA Breakbulk NV nieuwe concessiehouder op het Antwerpse Churchilldok
PSA Breakbulk NV nieuwe concessiehouder op het Antwerpse Churchilldok © Port of Antwerp

Terminaloperator PSA Breakbulk NV is de nieuwe concessiehouder van het watergebonden terrein van 15 hectare aan Churchilldok Zuid in de Antwerpse haven. Het Havenbedrijf hoopt hiermee haar positie als breakbulkhaven in Europa verder te versterken. 

De zone rond het Churchilldok is historisch uitgegroeid tot een van de belangrijkste plekken voor breakbulkterminals in de Antwerpse haven. Port of Antwerp lanceerde eind 2020 de bevraging voor een terrein van vijftien hectare, uitsluitend gereserveerd voor stukgoed en project cargo-activiteiten. Op termijn moet het Churchilldok uitgroeien tot een volwaardig ‘breakbulkdok’. 

Breakbulkhaven

PSA Breakbulk NV kwam als beste kandidaat uit de bus en zal er het nieuwe project cargo-ecosysteem met een logistieke hub en one-stop-shop voor grootschalige projectlading ontwikkelen. Het Havenbedrijf hoopt hiermee haar positie als breakbulkhaven in Europa te versterken. 

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp: “Het gezamenlijke project van PSA Breakbulk NV en Felbermayr Holding werd stevig onderbouwd door middel van concrete engagementen die volledig stroken met het vooropgestelde concessiedoel. Breakbulk genereert een hoge toegevoegde waarde in de portfolio van onze haven, dus is het van cruciaal belang dat we deze goederen onder de aandacht blijven brengen.”

“De toekenning van deze concessie aan een breakbulkspeler bevestigt dat dit segment een absolute prioriteit blijft voor onze haven en dat we onze stukgoedmarkt zullen blijven ondersteunen”, vult havenschepen Annick De Ridder aan. 

Julie Desmet