Telex: MSC, DEME, Eurocommissaris, XPO, Heylen en vaarbrevet

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Serviceschip voor windturbines 'Groenewind' van DEME
Serviceschip voor windturbines ‘Groenewind’ van DEME © Port Oostende

MSC verlengt het verlaagde nachttarief voor lege containers bij Medrepair, het nieuwste serviceschip ‘Groenewind’ van DEME is gedoopt, Port of Antwerp kreeg hoog bezoek en XPO Logistics legde de eerste steen van zijn logistieke campus in Tongeren.

MEDREPAIR –

MSC verlengt tot eind augustus 2021 het verlaagde tarief van 5 euro om ’s nachts lege containers op te halen of af te zetten bij Medrepair S11 in de Antwerpse haven. Transporteurs kunnen hun nachtelijk bezoek online aanvragen via het Avantidaplatform ‘FlexGate’. Medrepair werkt niet langer met een fastlane en stelt voortaan drie identieke rijstroken voor ‘dryvans’ en reefers beschikbaar. Voorregistratie hiervoor is verplicht. (JD)

GROENEWIND – 

In Haven Oostende doopte federaal minister van energie Tinne Van der Straeten (Groen) het nieuwste onderhoudsschip voor de windparken Rentel en SeaMade. Eigenaar DEME noemt de catamaran ‘Groenewind’ (zie foto) uniek als eerste dubbelwandige (DP2) serviceschip. Voor de veiligheid, het comfort en de werkbaarheid heeft het 60 meter lange Small Waterplane Area Twin Hull (SWATH) een gangway met bewegingscompensatie. Hierdoor kunnen 24 onderhoudstechnici zelfs bij golven tot 2,5 meter hoog, veilig naar de turbines overstappen. Meter Van der Straeten bevestigde dat er verder gewerkt wordt aan plannen voor een energie-eiland in de Noordzee. (RJ)

XPO LOGISTICS – 

Op vrijdag 25 juni legde XPO Logistics de eerste steen van zijn nieuwe logistieke campus in Tongeren. Het magazijn zal 20.000 m² beslaan met de mogelijkheid tot uitbreiding en zal er zijn voor onderdelenbeheer, aftermarket-servicelogistiek en e-commerceoplossingen. Bouwbedrijf Cordeel realiseert het gebouw, dat eind 2021 wordt opgeleverd. Het magazijn zal ‘fossielvrij’ uitgebaat worden en krijgt een BREEAM-waardering ‘Very Good’ duurzaam. Het wordt de zevende logistieke vestiging van de Amerikaanse groep in België en de tweede met een logistieke activiteit voor e-commerce. (PhVDo)

EUROCOMMISSARIS – 

Port of Antwerp ontving afgelopen vrijdag 25 juni 2021 hoog bezoek. Europees Commissaris voor Interne Markt en Industrie Thierry Breton bezocht de Antwerpse haven om het met CEO Jacques Vandermeiren te hebben over de rol van de haven als strategisch transport-, energie- en industriecentrum in Europa. Ook de brexit, de fusie tussen Antwerpen en Zeebrugge en het duurzaamheidsvraagstuk kwamen ter sprake. “De haven van Antwerpen illustreert wat Europa industrieel aantrekkelijk maakt: getalenteerde mensen, ultramoderne infrastructuur en inventiviteit”, laat Breton optekenen. (ML)

NEDERLANDSE OVERSLAG 2020 – 

De aan- en afvoer van goederen in Nederlandse zeehavens daalde vorig jaar tot bijna 558 miljoen ton. Dat was 8% minder dan in 2019 en de grootste daling sinds de economische crisis van 2009. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. Door de coronacrisis nam de afvoer van ruwe olie en olieproducten zoals stookolie, gasolie en diesel af omdat er minder werd gereisd. Ook de aanvoer van kolen en ertsen liep terug vanwege de afgenomen staalproductie in Duitsland. Bijna 98% van de containers in Nederland gaat via de haven van Rotterdam. Inmiddels is de overslag iets aangetrokken, meldde het Havenbedrijf Rotterdam in april. Maar een terugkeer naar het niveau van voor de coronacrisis zit er nog niet in. (AB)

HEYLEN WAREHOUSES – 

Op ongeveer 25 minuten van de haven van Rotterdam is Heylen Warehouses gestart met de voorbereidende werken voor een nieuwe bedrijvencampus. Het project SHIPP 21 (South Holland Inland Port Puttershoek 21) heeft een bebouwde oppervlakte van 400.000 m² op een terrein van 600.000 m². Het is gelegen in Zuid-Holland, tussen de havens van Moerdijk en Rotterdam en beschikt over een eigen binnenhaven. De site is bereikbaar via de snelwegen N27, A16 en A19. De ontwikkelaar mikt er op watergebonden logistiek en industriële activiteiten zoals e-commerce, opslag van gevaarlijke producten en koude opslag. Het is een duurzaam project dat optimaal gebruikmaakt van zonne-energie, opvang van regenwater, natuurlijk licht, gerecycleerde en recycleerbare materialen. (KH)

VAARBREVET – 

Wie een vaarbrevet wil halen, zal vanaf 1 juli 2021 naast een theoretisch examen ook een praktijktest moeten afleggen. De FOD Mobiliteit hoopt zo de veiligheid op het water, zowel op de binnenwateren als op de Noordzee, te verhogen. Vaarbrevetten die voor 1 juli werden behaald, blijven geldig. Een lijst met erkende centra en gedetailleerde informatie kunt u terugvinden op de website van de overheidsdienst. (JD) 

KIELDRECHTSLUIS – 

De Kieldrechtsluis in de Antwerpse Waaslandhaven is morgen – dinsdag 29 juni – van 8.00 uur tot 18.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens wegwerkzaamheden. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Het landverkeer wordt omgeleid via de Ketenisbrug en Sint-Annabrug. (JD)