Telex: Brussels Express, Stora Enzo, North Sea Port, 400 jobs Infrabel

Nieuws, Douane
Jonas Van Boxel
De 'Sajir' (14.993 teu) verlaat het droogdok als 'Brussels Express'
De ‘Sajir’ (14.993 teu) verlaat het droogdok als ‘Brussels Express’ © Huarun Dadong Dockyard

Maidencall voor de omgebouwde ‘Brussels Express’, North Sea Port geeft een verlanglijstje aan het nieuwe Nederlandse kabinet, Infrabel zoekt 400 nieuwe medewerkers en een man die inreed op douaniers krijgt zes maanden cel.

MAIDENCALL –

Het containerschip ‘Brussels Express’ van de Duitse rederij Hapag-Lloyd maakte zijn maidencall in thuishaven Hamburg. Het is ’s werelds eerste grote containerschip (15.000 teu) dat succesvol werd omgebouwd om op lng te kunnen varen. De ‘Brussels Express’ vaart in de FE4 Service van THE Alliance en zal twee keer per rondreis bunkeren in Singapore en Rotterdam. (JD) 

LEGIONELLA –

In de zaak van de legionellabesmetting in de kanaalzone rond Evergem vraagt het parket van Oost-Vlaanderen de verwijzing van papierfabrikant Stora Enso naar de correctionele rechtbank. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen. Bij die uitbraak twee jaar geleden in het Gentse havengebied raakten 32 personen besmet en kwamen twee mensen om het leven. De papierfabriek van Stora Enso in Langebrugge werd aangeduid als mogelijke bron van de besmetting. (JVB)

LUCHTHAVENS/SPOOR WALLONIË –

De Waalse luchthavens van Charleroi en Luik starten een onderzoek naar de economische en milieuvoordelen van een toenadering tot het spoor en de operationele stappen die daarvoor nodig zijn. Concreet wordt bekeken hoe de aantrekkingskracht van de luchthavens kan verhoogd worden via multimodaliteit en welke acties nodig zijn voor een betere complementariteit met het spoor. Het studiebureau Stratec verzamelt momenteel informatie voor een eerste diagnose en maakt daarbij ook de vergelijking met verschillende Europese luchthavens die gelijkenissen vertonen met Luik en Charleroi. De resultaten van het onderzoek worden eind dit jaar verwacht. (KH)

NORTH SEA PORT –

North Sea Port wil samen met de Zeeuwse bedrijven Dow, Yara en Zeeland Refinery geld van Nederland en Europa om de groene ambities te versnellen. Dat schrijven ze in een brief aan informateur Mariëtte Hamer die in Den Haag probeert een nieuw kabinet samen te stellen. De kabinetsformatie is traditioneel het moment voor veel belanghebbenden om verlanglijstjes in te dienen. Concrete steunbedragen noemen de bedrijven niet, maar wel dat ze sneller de CO2-uitstoot willen reduceren. De briefschrijvers zetten onder meer in op ondergrondse opslag van CO2 en de productie van groene waterstof. Ze wijzen ook op de mogelijkheden tot samenwerking met Vlaanderen, waar groene waterstof gisteren hét onderwerp was op de ‘Haventop Vlaanderen’ van Flows. (AB)

400 JOBS –

Spoornetbeheerder Infrabel lanceert een aanwervingscampagne voor 400 nieuwe collega’s waarvan de helft in Vlaanderen en voornamelijk Antwerpen. De campagne wordt vandaag op gang geschoten op de werf voor de vernieuwing van een volledige spoorbundel en zestien wissels op een belangrijke spoorlijn voor de haven van Antwerpen. Infrabel zoekt technische profielen die helaas tot de categorie knelpuntberoepen behoren. Zij zullen helpen bij het onderhoud en de vernieuwing van de spoorinfrastructuur. Vooral in Antwerpen geraken die vacatures moeilijk ingevuld omdat er veel concurrentie is van andere bedrijven die allemaal in dezelfde vijver vissen. Bij Infrabel gaan nu en de komende jaren heel wat werknemers met pensioen en die moeten vervangen worden. De aanwervingen zijn gepland voor de tweede helft van dit jaar. (KH)

AGRESSIE OP DOUANIERS –

Een man die zich had verzet tegen een controle door de douane op de Brusselse ring, is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden, schrijft Belga. De man was op 9 november met zijn wagen op een van de douaniers ingereden, die nog net opzij was kunnen springen. (JVB)

X-PRESS PEARL –

De duikers van de Sri Lankaanse marine zijn nog niet veel verder geraakt bij de werkzaamheden aan de gezonken X-Press Pearl. Dat meldt de Sri Lankaanse marine volgens Belga. Door de hoge golven en de harde wind kan de brandstoftank nog altijd niet leeggepompt worden. De 300 ton brandstof bevindt zich wel nog aan boord van het schip. (JVB)

ELEKTRISCHE DEELWAGENS –

De volledig elektrische deelwagens van het Scandinavische GreenMobility zijn vanaf nu ook beschikbaar op de Ikea-parkings in Wilrijk en Gent. Dat schrijft Made In. Dankzij de nieuwe hotspots kunnen GreenMobility-gebruikers daar nu hun elektrische wagen of bestelwagen gratis parkeren en nadien hun aankopen zelf naar huis brengen, allemaal voor dezelfde huurprijs als een normale wagen. Ikea wil tegen 2025 100% van zijn leveringen emissievrij maken. (JVB)