Telex: Boluda, Straatsburgbrug, Van Dievel en luxelounge mariniers

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Mark van Dongen, commercieel directeur van Boluda Towage
Mark van Dongen, commercieel directeur van Boluda Towage © Boluda Towage

Mark van Dongen is de nieuwe commercieel directeur van sleepbedrijf Boluda, op de voormalige Fordsite in Genk zijn de werken voor de nieuwe kaaimuur gestart en Van Dievel Transport heeft een Top Carrier Award 2021 van Transporeon gewonnen.

BOLUDA – 

Mark van Dongen is sinds 1 juni 2021 de nieuwe chief commercial officer (CCO) van sleepoperator Boluda Towage. Hij wordt verantwoordelijk voor alle businessdevelopment en het verder uitwerken en implementeren van de wereldwijde commerciële strategie. Van Dongen zal rapporteren aan het hoofdkantoor van Boluda Towage in Spanje. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de maritieme sector waarvan 13 jaar in de sleepvaart. (JD)

STRAATSBURGBRUG – 

Het Agentschap Wegen & Verkeer schrijft een aanbesteding uit voor de herstelling van de aanloophelling van de Straatsburgbrug in Antwerpen. Die brug kampt al enige tijd met verzakkingen. Gegadigden kunnen zich melden tot 22 juli 2021,14.00 uur. De opstart van de herstellingswerken is wellicht voor na het bouwverlof. (ML)

LOGISTICS VALLEY FLANDERS – 

Op de voormalige Fordsite in Genk zijn de infrastructuurwerken voor de herinrichting en de aanleg van een kaaimuur van start gegaan. In mei werd hiervoor de omgevingsvergunning toegekend. Bij het startschot voor de werken werd ook de nieuwe naam voor de site gelanceerd: Logistics Valley Flanders. Die moet het bedrijventerrein een internationale uitstraling geven. De werken bestaan uit de aanleg van ontsluitingswegen, riolering, parkeerplaatsen, infiltratiebekkens voor opvang van regenwater, groenzones enzovoort. De globale kostprijs bedraagt 74,4 miljoen euro. De Vlaamse overheid neemt hiervan 42 miljoen euro voor haar rekening. De overslagkade krijgt een lengte van 425 meter, een portaalkraan en ruimte voor containerstockage. De herinrichting en de kaaimuur zullen tegen eind 2023 klaar zijn. (KH)

DEELFIETSEN – 

Vervoersregio Antwerpen en Lantis gaan in zee met het Deense bedrijf Donkey Republic voor het uitbouwen van een netwerk van elektrische deelfietsen in het Antwerpse. Vanaf komend voorjaar worden 1.650 van de fietsen ingezet, dat worden er later meer. Bedrijven die het systeem willen aanbieden voor hun medewerkers, kunnen contact opnemen met Donkey Republic. Het Antwerpse stadsbestuur stopt 1,5 miljoen euro per jaar toe voor een termijn van 10 jaar. (ML)

VAN DIEVEL – 

Van Dievel Transport heeft een Top Carrier Award 2021 van Transporeon gewonnen. Het transportbedrijf uit Mechelen won de ‘Most committed carrier Award 2021’ in de categorie van de middelgrote transportbedrijven. Transporeon reikt zes prijzen uit op basis van gegevens die tussen 1 april en 30 mei werden verzameld op zijn platform. De ‘Most Committed Carrier’ wordt toegekend aan de kleine, middelgrote en grote transportondernemingen met het hoogste percentage aanvaarde contractuele transporten. De trofee ‘Most Visible Carrier’ gaat naar de vervoerders met de hoogste realtime-zichtbaarheidsratio in vergelijking met alle uitgevoerde transporten. (PhVDo) 

CONTAINERSCHEPEN TE LAAT – 

Door de enorme vraag en een gebrek aan capaciteit, liepen er in 2021 in totaal 545 containerschepen meer dan twee weken vertraging op. Dat aantal is hoger dan in de afgelopen acht jaar samen, meldt de Deense consultant Sea Intelligence. Op de trans-Pacific waren dat er 401. Van Azië naar Europa kwamen er 144 schepen ruim twee weken te laat aan. (JD)

ECOZONE MECHELEN – 

Bpost rondde zopas het Ecozone-pilootproject af dat voorziet in het volledig uitstootvrij leveren van pakjes en brieven in Mechelen. Ondanks de enorme stijging van het aantal pakjes sinds de coronacrisis slaagde  de test, die een jaar duurde. Alle dieselvoertuigen werden vervangen door elektrische wagens  of fietsen met aanhangwagens.  Daarnaast werd een netwerk  van  57  ophaalpunten  uitgebouwd, waaronder  49  locaties  met pakjesautomaten. Dat werd aangevuld met  een  microhub voor de consolidatie van de  in- en uitstromen. In juli opent bpost de cityhub ook voor derden. Bpost zal nog dit jaar gelijkaardige projecten uitrollen in meerdere steden. De resultaten van het project, opgetekend door de onderzoekscel MOBI van de VUB vindt u hier. (PhVDo)

MARINER LOUNGE – 

De Mariner Lounge, ‘s werelds eerste luchthavenlounge die exclusief is bestemd voor zeevaarders en offshorewerknemers, telde sinds de opening eind 2020 meer dan vijftigduizend bezoekers. De lounge is een initiatief van Qatar Airways, gevestigd in de hub op Hamad International Airport in Doha. “De internationale scheepvaartindustrie is een vitaal element in de wereldeconomie, en als toonaangevende internationale luchtvaartmaatschappij zijn we er trots op de bemanningen te steunen die, samen met ons, de wereld in beweging houden”, meldt Group-CEO Akbar Al Baker. (JD)