PFOS-protest in Antwerpse haven op 3 juli

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Thomas Goorden, alias 'De Kat'
Thomas Goorden, alias ‘De Kat’ © Leke

De burgerbeweging achter de PFOS-protesten rond de oude 3M-fabriek in Zwijndrecht, kondigt een grote betoging aan in de Antwerpse haven op 3 juli. “Het gaat om meer dan de PFOS-problemen alleen en dat willen we aankaarten waar het zich afspeelt.”

Milieuactivist Thomas Goorden roept vanochtend op sociale media op tot een grote betoging in de Antwerpse haven op 3 juli. Goorden, die zich het alter ego aanmeet van het tv-personage ‘De Kat’, is een van de drijvende krachten achter de recente protesten tegen de PFOS-vervuiling rond de oude 3M-site in Zwijndrecht.

PFOS in bloed havenmedewerkers

Goorden deelt cijfers waaruit moet blijken dat ook in het Antwerpse en Gentse havengebied al in 2009 zwaar verhoogde PFOS-concentraties werden vastgesteld in het bloed van havenmedewerkers. In de oplaaiende discussie rond de historische verantwoordelijkheid voor de PFOS-vervuiling kwam de Antwerpse haven nog niet in beeld. “Het wordt tijd dat we onze stem laten horen op de plaats waar verschillende problemen samenkomen”, zegt Goorden. “Het gaat niet alleen om de PFOS-problemen, maar ook om de plasticvervuiling in de Schelde, de stikstofproblematiek, het pipelinedossier, de plannen van INEOS enzovoort.”

Vreedzaam 

Een exacte locatie is nog niet bekend, maar “we gaan het niet op de parking doen”, zegt Goorden, die het vreedzame karakter van de actie benadrukt. “Het is niet de bedoeling installaties te gaan bestormen. We moeten wel ernstig praten over wat er gebeurt. Dat belangt ook de medewerkers van de haven aan, die jarenlang in dit gebied moeten werken met alle gezondheidsrisico’s van dien. De vakbonden zijn dan ook welkom om zich bij ons protest aan te sluiten.” 

Port of Antwerp geen betrokken partij

Havenbedrijf Antwerpen reageert verrast op de aangekondigde protesten. “Port of Antwerp is geen betrokken partij in dit dossier, dat is een zaak van Lantis en 3M, en een dossier dat op Vlaams niveau behartigd wordt. Het is absoluut niet aan ons, Port of Antwerp, om nu de analyse van het PFOS-dossier te doen, laat staan uitspraken te doen over verantwoordelijkheden. Dat is een opdracht van het parlement en de onderzoekscommissie”, zegt woordvoerder Barbara Janssens. 

“Binnen Port of Antwerp bestaan er ook saneringsprojecten”, gaat Janssens verder. “Voor historisch verontreinigde sites, niet per definitie allemaal met PFOS verontreinigd, lopen er of worden er bodemsaneringsprojecten opgestart en werken we samen met onder andere OVAM en De Vlaamse Waterweg.” Daarmee worden onder andere de saneringswerken op de site Fort Sint-Filips bedoeld, en het wegwerken van historische vervuiling in het NextGen District, de voormalige site van General Motors. 

Michiel Leen