Geen monsterboete voor CMA CGM in proces sigarettensmokkel

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Namaaksigaretten aangetroffen in container
Namaaksigaretten aangetroffen in container © FOD Financiën

Rederij CMA CGM gaat vrijuit in een zaak van grootscheepse sigarettensmokkel die in Antwerpen aan het licht kwam. In het slechtste geval had die claim de rederij een miljardenboete kunnen opleveren.

Zowel moederbedrijf CMA CGM sa als CMA CGM Belgium en de Turkse CMA CGM Deniz Acentelig werden voor de correctionele rechtbank van Antwerpen gedagvaard voor de illegale invoer van 152 miljoen sigaretten zonder geldige takszegel. De douane dagvaardde de rederij en nog een twaalftal andere betrokkenen en bedrijven voor een grote smokkel die in 2018 plaatsvond. De lading werd begin 2018 onderschept op de Antwerpse Noordzeeterminal van PSA. De sigaretten waren verstopt in wat volgens officiële documenten een lading drinkglazen was. De valse ladingdocumenten werden opgesteld door een – sindsdien ontslagen – medewerker bij CMA CGM in Turkije. De douane was evenwel van mening dat het bedrijf zelf ook verantwoordelijkheid draagt in de zaak. 

Factuur van enkele miljarden

Een veroordeling zou de rederij een smak geld gekost hebben. Volgens berekeningen in De Tijd had de smokkel 42 miljoen euro verdoken invoerrechten en accijnzen opgeleverd. Een boete van vijf tot twintig keer dat bedrag zou de rederij met een factuur van potentiëel enkele miljarden hebben opgezadeld. De rechtbank acht evenwel niet bewezen dat het bedrijf actief heeft meegewerkt aan de smokkel of nalatig zou zijn geweest. De bedrijven die zich als fictieve bestemmeling opgaven voor de illegale lading, worden wel veroordeeld. Daarbij volgens De Tijd ook een Antwerps transportbedrijf en de chauffeurs die het vervoer verzorgden in opdracht van een opdrachtgever die ze kenden als ‘Murat’. De straffen zijn niet min: tot twee jaar cel en geldboetes voor in totaal 208 miljoen euro. 

Michiel Leen