Douane voert actie in en rond Antwerpse haven

Nieuws, Douane
Melanie De Vrieze
De douane voert actie op verschillende wegen in en rond Antwerpse haven
De douane voert actie op verschillende wegen in en rond Antwerpse haven © Tom Verhoeven

Op verschillende locaties in de Antwerpse haven controleert de douane vandaag uitgebreid het vrachtverkeer. Met de actie willen ze aantonen hoe belangrijk de douane is in de strijd tegen belastingfraude en daarvoor extra personeel nodig hebben.

De douane voert vandaag actie in en rond de Antwerpse haven, onder meer op de Noorderlaan en op linkeroever. De controles van vooral vrachtverkeer gebeurt op diverse locaties om niet te veel overlast te veroorzaken. Met hun controles willen de vakbonden aantonen hoe belangrijk de douane is in de strijd tegen belastingfraude. Bij eerdere acties deden douanebeambten vaststellingen ter waarde van tienduizenden euro’s. 

Inkrimping

Het gemeenschappelijk vakbondsfront wacht nog altijd op concrete antwoorden van minister van Financiën Van Peteghem (CD&V). Naast extra personeel eisen de douanevakbonden een verloning die in verhouding staat tot de risico’s die de douaniers nemen en voorrang bij de vaccinatie tegen COVID-19. Daarnaast moet het beroep van douaniers die op het veld staan als zwaar beroep erkend worden, aldus het gemeenschappelijk vakbondsfront.

“Terwijl de regering-De Croo grote ambities heeft in de strijd tegen belastingfraude, is zij van plan het personeelsbestand van de FOD Financiën blindelings en lineair in te krimpen”, staat in het gezamenlijke persbericht te lezen. “Belastingfraude kan niet met woorden worden bestreden, maar wel door de verschillende overheidsdiensten het nodige personeel en materiële middelen ter beschikking te stellen.” Hetzelfde geldt voor de strijd tegen de drugsmaffia en andere georganiseerde criminaliteit. 

Zolang er geen concrete antwoorden zijn van de minister, zijn de douanevakbonden van plan om ook in de maand juli verder actie te voeren. Eerder deden ze dit al op Brussels Airport, Zeebrugge en aan de grensovergangen met Nederland en Frankrijk.

Melanie De Vrieze