Weer twee havenmedewerkers opgepakt in dossier SKY ECC

Nieuws, Douane
Michiel Leen
PSA Europa Terminal (Kaai 869) in haven Antwerpen
PSA Europa Terminal (Kaai 869) in haven Antwerpen © Port of Antwerp

Vorige week werden al tien personen met “sleutelposities in de haven” opgepakt omdat ze banden zouden hebben met het misdaadmilieu. In dat Antwerpse dossier zijn donderdag nog eens twee verdachten gearresteerd.

Het Antwerpse parket meldt de aanhouding van twee mannen van 37 en 44 jaar uit Beveren en Wommelgem. Ze hebben eveneens een job in de haven. Volgens Gazet van Antwerpen is de gearresteerde Dave D. uit Wommelgem actief als markeur op de Europa Terminal van PSA (Kaai 869) en werd hij op de kade opgepakt. 

Volgens het parket zouden ook de twee nieuwe verdachten mogelijk hand- en spandiensten hebben geleverd aan de georganiseerde criminaliteit. Het onderzoek is een van de uitlopers van het SKY ECC-onderzoek, waarbij de politie geëncrypteerde berichten kon kraken en zo op strafbare feiten stootte.

Verdachten uit sector

De verdachten in dit specifieke dossier zijn volgens het parket werkzaam bij transportfirma’s, op haventerminals, rederijen, expeditiekantoren en bewakingsfirma’s. Ze zouden misbruik hebben gemaakt van hun respectievelijke functie om belangrijke informatie door te spelen of om diensten te leveren aan criminele organisaties, die de haven op hun beurt misbruiken voor de internationale smokkel van cocaïne.

Vorige week werden in hetzelfde onderzoek al een tiental verdachten gearresteerd. Onder hen een vessel dispatcher van de MPET-terminal en een oud-medewerkster van rederij CMA CGM. 

Michiel Leen