Claire Tillekaerts (FIT): “Exportdaling minder drastisch dan gevreesd”

Nieuws, Douane
Koen Heinen

De Vlaamse export liep vorig jaar met 8,1% terug tot 298 miljard euro. Het is de sterkste daling sinds de financiële crisis in 2009. Volgens Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade (FIT), is de daling minder drastisch dan gevreesd.

De exportdaling heeft alles te maken met de coronacrisis. Volgens Belga was er in het eerste kwartaal van vorig jaar al een terugval met 1,5%. In het tweede kwartaal bedroeg de daling al 21,4%. Daarna werd het terug iets beter en werd in het derde kwartaal de schade beperkt tot -8,8%. In het vierde kwartaal stond de export nog slechts op een verlies van -0,4% tegenover een jaar eerder.

De daling van de Vlaamse export liep ongeveer gelijk met het Europese gemiddelde (-8,23%) maar Vlaanderen deed het, op Nederland (-6,71%) na, toch iets beter dan landen zoals Duitsland (-9,25%), Italië (-9,74%), Spanje (-10,03%) en Frankrijk (-16,28%).

Brexit

Die heropleving naar het eind van het jaar toe kwam er dankzij de brexit. De uitvoer van Vlaanderen naar het Verenigd Koninkrijk piekte zowel in november (+30,2%) als december (+42,6%). Dat maakte dat over heel het jaar het exportverlies naar het VK beperkt bleef tot 6,48%. De Britse markt is goed voor 8% van de Vlaamse export.

Minder drastisch

Dat het exportverlies minder drastisch is dan gevreesd, heeft volgens Tillekaerts te maken met het feit dat de Vlaamse bedrijven kansen benut hebben. “De coronacrisis komt hard aan bij veel Vlaamse exporteurs. Veel Vlaamse bedrijven hebben echter kansen benut, onder andere door de meervraag naar specifieke, veelal innovatieve en hoogtechnologische producten”, zegt ze.

Tegenover de exportdaling met 8,8% staat een daling van de invoer met 10%. Daardoor is er een handelsoverschot van 17,3 miljard euro. Een record volgens FIT.

Koen Heinen