Truckverkoop overal in Europa in de lift

Nieuws, Douane
Philippe Van Dooren

Dat blijkt uit cijfers die de Europese koepel van de automotive-industrie ACEA heeft gepubliceerd.

In juni ging de vraag naar commerciële voertuigen zoals bestelwagens, lichte/middelzware trucks en zware trucks in de EU in totaal met 18,6% omhoog. Dat was de zesde maandelijkse stijging op rij. De groei voor het eerste semester was 12,9% tot 1,03 miljoen eenheden. Volgens ACEA steeg de vraag niet alleen in alle marktsegmenten, maar ook in alle belangrijke landen: Duitsland (+4,6%), Italië (+8,6%), Frankrijk (+1,6%), het VK (+21,8%) en Spanje (+36,8%).

Zware trucks

In juni is het aantal inschrijvingen van zware trucks (+16 ton) met liefst 32,7% gestegen tot 23.360 eenheden. De uitschieter bij deze maandelijkse cijfers was Spanje, met een kwantumsprong van 105%, onder invloed van een stimuleringsprogramma van de Spaanse regering.

Voor de eerste zes maanden was de stijging voor de EU +20,3%, tot 126.039 eenheden. De groei was vooral te danken aan het VK (+57,7%), Spanje (+47,4%) en Italië (+19,1%). Frankrijk en Duitsland blijven achter, met respectievelijk +9,4 en +2,2%. De grootste stijger was Nederland (+78,8%). Andere landen wiens zwaretruckmarkt met meer dan 50% stegen zijn Portugal (+57,1%), Denemarken (+53,3%) en Litouwen (+50,4%).

Enkel in Cyprus, Estland, Ierland en Zweden was er een kleine daling te noteren.

België blijft met +5,3% achter op de meeste andere lidstaten, maar toch lijkt onze truckmarkt lijkt zich eindelijk te herpakken… wat de trekkers betreft, zo was al te lezen in de Febiac-cijfers. De markt van de bakwagens daalde in het eerste semester met bijna 13%, terwijl bij de trekkers een groei van bijna 20% te noteren was.

Bestelwagens

Ook bij de bestelwagens (tot 3,5 ton) was in juni een duidelijke groei te noteren: +16,3%. Dat is de 22ste maandelijkse stijging op rij. Dat geeft voor het eerste semester van dit jaar een stijging in de EU met 12,3% tot 854.733 eenheden. Ook hier wordt een forse groei in Spanje genoteerd (+35,6%), alsook in het VK (+19,8%). In Italië (+7,7%) en Duitsland (+6,6%) is de stijging minder uitgesproken. In Frankrijk daarentegen stagneert de bestelwagenmarkt (+0,8%).

De sterkste groeiers zijn Ierland (+55.7%) en… Griekenland (+43,4%). Eén enkel lidstaat kende een daling: Slovenië (-8,5%). Met +14,1% zit België in de middenmoot.