Duitse containertruckers veroordeeld voor kartelpraktijken

Nieuws, Douane
Philippe Van Dooren

De veroordeelde bedrijven zijn allemaal lid van de vereniging Fachgruppe Containerverkehre der deutschen Seehäfen e.V. (FCDS), met zetel in Bremen.

Het Bundeskartellamt is de praktijken op het spoor gekomen omdat er in Hamburg identieke congestietoeslagen werden ingevoerd, meldt Verkehrsrundschau. Tijdens de enquête is het tot de vaststelling gekomen dat er niet alleen in Hamburg, maar ook in Bremen en Bremerhaven onderlinge afspraken werden gemaakt over prijsverhogingen. Ook werd bedisseld hoe ze aan de klanten konden opgelegd worden. Dat gebeurde reeds vanaf 2001. Verder is vastgesteld dat er afspraken bestonden over de congestietoeslagen, dieseltoeslagen en andere kosten.

Niet allemaal schuldig

Niet alle leden van de FCDS zijn schuldig bevonden aan de kartelpraktijken. De zeven veroordeelde bedrijven zijn: CTD Container-Transport-Dienst (Hamburg), EKB Container Logistik (Bremen), Eurogate Intermodal (Hamburg), GCD Glomb Container Dienst (Bremerhaven), Heinrich Langhorst (Bremen), Kurt Kluxen Spedition (Hamburg) en Walter Lauk Containerspedition (Hamburg).

4,56 miljoen euro

Die zeven bedrijven en de FCDS zijn met de Duitse concurrentiewaakhond tot een minnelijke schikking gekomen. Ze zijn veroordeeld tot boetes van in totaal 4,56 miljoen euro. Enkele bedrijven, die niet vermeld zijn, hebben meegewerkt aan het onderzoek en kregen een strafvermindering.

Tegen het vonnis kan niet in beroep gegaan worden, behalve op een afzonderlijk onderdeel ervan. De rest is nu al rechtsgeldig.