Agility boekt minder omzet maar meer winst

Nieuws, Douane
Philippe Van Dooren

Volgens Tarek Sultan, de CEO van de expeditie- en logistiekgroep uit Koeweit, zijn deze resultaten te wijten aan de zeer wisselvallige groei op de wereldmarkten, die onder andere gekenmerkt worden door het slabakken in China en Europa, en aan de blijvende druk op de marges. “In die omstandigheden zijn wij tevreden dat de winst is kunnen blijven groeien”, stelt hij.

Volgens Sultan konden de marges van de tak ‘Global Integrated Logistics’ (GIL) stijgen dankzij het voortzetten van de commerciële transformatie van de groep, financiële discipline en meer inzet van technologie. “Bij de transformatie van de groep wordt de klemtoon gelegd op een aantal logistieke niches in opkomende landen, die elk hun eigen strategie mogen uitstippelen”, klinkt het.

Volatiliteit

De omzet van deze GIL-divisie voor het tweede kwartaal was 259 miljoen KWD (-4,0%). De daling was hoofdzakelijk te wijten aan de volatiliteit van de wisselkoersen. In de luchtvrachtexpeditie kenden de volumes een status quo; in de zeervrachtexpeditie waren ze echter ‘consistenter’. De groei liet zich vooral voelen in de contractlogistiek, vooral in de opkomende markten. De groei van de winst was hoofdzakelijk te danken aan een betere ‘yeld’ in de luchtvracht en betere marges in de logistiek.

De stijging van de winst van de groep was echter vooral te danken aan de betere resultaten van de vastgoeddivisie. De omzet groeide met 8% tot 71,1 KWD en de winst met 10,0%, tot een niet vermeld bedrag.

Volgens Sultan biedt de gezonde cash-positie van Agility, 17 miljoen KWD eind juni, een goede basis voor een verdere groei. De externe marktomgeving blijft moeilijk, want sommige landen blijven groeien en andere zien die dalen. “Daarom zullen wij blijven inzetten op geselecteerde landen, verticale marktsegmenten en producten met een goed potentieel op lange termijn,” aldus Sultan.

Agility

Agility, de grootste logistieke groep in het Midden-Oosten, is eind de jaren 1990, begin de jaren 2000 gegroeid tot een wereldspeler via een hele reeks van acquisities, waaronder Geologistics, Transoceanic Shipping en WTS in de VS, Cronat Transport in Zwitserland, Trans-Link in Singapore en talrijke andere in opkomende landen.

Wereldwijd telt de groep nu meer dan 500 zetels in 100 landen. In België heeft Agility een zetel in Steenokkerzeel, nabij Brussels Airport.