Macedonië treedt toe tot ‘Gemeenschappelijk Transit’-conventie

Nieuws, Douane
Philippe Van Dooren

De Macedonische bedrijven genieten nu van dezelfde handelsvoorwaarden als de bedrijven uit die landen wanneer het gaat om procedures voor grensoverschrijdende transacties.

De FYROM heeft deze week twee conventies ondertekend. De eerste is de conventie ter vereenvoudiging van de goederenhandel (convention on the simplification of formalities) en de tweede de gemeenschappelijke transit conventie (Common Transit Convention). Hierdoor zijn de lange procedures en controles aan de grens vereenvoudigd.

Elektronische declaraties

Tevens treedt Macedonië toe tot een system van elektronische declaraties en behandeling ervan. Dat is ontworpen om goederen in transit beter te beheren en te controleren. Het is ontworpen dankzij EU-fondsen die werden vrijgegeven in het kader van het zgn. ‘Instrument for Pre-Accession’.

De vereenvoudiging van de procedures voor het grensoverschrijdende goederenverkeer is immers een belangrijke stap in de toetredingsprocedure van een kandidaat-lidstaat.