Gentse Haven verdwijnt uit afschakelplan

Nieuws, Douane
Jean-Louis Vandevoorde

Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem heeft in een antwoord op enkele parlementaire vragen laten optekenen dat een werkgroep de herziening van het afschakelplan heeft afgerond en de daarin voorziene zones aan het hertekenen is. Marghem beroept zich op internationale regels inzake scheepvaart en burgerluchtvaart om de haven en luchthavens uit het afschakelplan te lichten.

Zowel de haven van Gent als de luchthavens van Luik en Charleroi vielen in zones die vrijwel onmiddellijk met stroomonderbrekingen geconfronteerd zouden worden. Dat had in Gent tot heel wat protest geleid over de veiligheids- en milieurisico’s en de economische schade voor stad, haven en bedrijven als het plan in werking zou treden.

Stok achter de deur

Het Havenbedrijf Gent juicht toe dat “er een einde komt aan de onzekerheid inzake de handhaving van de veiligheid in de haven en de economische gevolgen van een afschakeling”. In Gent houdt men wel een stok achter de deur: “Mocht blijken dat er geen aanpassing zou komen tegen de komende winter, dan zullen de Stad en het Havenbedrijf alsnog een procedure ten gronde starten.”

Gent stapte eerder al naar de rechtbank, maar die procedure werd in februari gestaakt.