Nieuw mondiaal overleg over allianties

Nieuws, Douane
Stefan Verberckmoes

De Europese Commissie heeft vandaag bevestigd dat de tweede ‘Maritime Regulatory Summit’ op 18 juni in Brussel gehouden zal worden. Het Directoraat-generaal Concurrentie treedt daarbij op als gastheer.

De Europese, Amerikaanse en Chinese kartelwaakhonden kwamen al een eerste keer in december 2013 in Washington bijeen om het toen hoofdzakelijk over het al dan niet toelaten van het P3 Network van Maersk Line, MSC en CMA CGM te hebben.

Ook deze keer staat de toenemende samenwerking en de consolidatie in de lijnvaart op de agenda. Omdat de grote allianties intussen op alle grote oostwest-assen actief zijn, is het niet onlogisch dat de kartelwaakhonden uit de drie grote regio’s daarover van gedachten willen wisselen. Er zal echter ook over havengerelateerde zaken gepraat worden.