“Big Data zal rol van de expediteur fundamenteel veranderen”

Nieuws, Douane
Philippe Van Dooren

“De nieuwe douaneregels, de digitalisering en de meer doorgedreven beveiligingsmaatregelen zullen het beroep van expediteur nog meer veranderen dan ooit tevoren.” Dat zei Marc Huybrechts, de voorzitter van de Europese expediteurskoepel en van de Belgische CEB ter afsluiting van een conferentie in Parijs over de nieuwe douaneregels. In Europa treden (met de UCC) die in voege in 2016 en zullen ze effectief moeten worden toegepast vanaf 2020.

“De nieuwe douaneomgeving zal ons verplichten om te veranderen. Onze sector heeft als doel goederen van A naar B te brengen. Tot nu toe is er, buiten enkele grote innovaties, niet zoveel veranderd. In ons werk is er nog altijd veel papierwerk, en dat verhindert een volledige transparantie”, zei hij. En dat behoort met de nieuwe douaneregels tot de verleden tijd.

Multiple filing

“Wij betreden een nog meer digitale era. De hoeveelheid data zal niet dalen maar stijgen, en dat zal zeker het geval zijn voor de expediteur. In de toekomst zal hij in het kader van de ‘dual’ en de ‘mutiple filing’ sommige delen van de de summiere aangiften bij binnenkomst (Red.: ENS, Entry Summary Declaration) niet alleen mogen, maar ook moeten invullen,”

Die veel grotere hoeveelheid te verwerken data zal leiden tot nieuwe concepten, die momenteel in het kader van het CORE-programma worden ontwikkeld. ‘Consistently Optimised REsilient supply chains’ (CORE) beoogt een efficiënter en meer beveiligde transit van goederen in de supply chain en is een Europees programma waaraan Clecat actief deelneemt.

Data pipelines

Eén van die concepten is de ‘data pipeline’ die niet alleen de verkoper/verzender en de koper/bestemmeling verbindt, maar ook de betrokken economische operatoren tussen beiden. “De expediteurs zullen de data die ze nodig hebben en waarvoor ze toelating hebben eruit kunnen halen. Op die manier kunnen ze die dan herbruiken wanneer dat nodig is. Ook de douane zal dat mogen doen. Dit concept zal ‘risk assessment’ en gecoördineerd grensbeheer efficiënter maken”, zei Huybrechts.

“Hoewel deze data pipelines nog niet voor morgen zijn, zal de UCC al een hoeveelheid data per transactie vergen. Daarbij zal het vooral over input gaan – dat blijft de regel – en nog weinig over het uithalen van gegevens,” aldus de Clecat-voorzitter.

Samenwerking

“Tot op zekere hoogte zijn expediteurs altijd de monitoren van de supply chains geweest. Voor hun klanten hebben ze altijd nagestreefd om zoveel mogelijk transparantie in de keten te brengen. Maar het concept van de data pipelines brengt dit tot op een veel hoger niveau. Visibiliteit en transparatie worden in een nieuwe dimensie gebracht.”

Volgens Huybrechts creëert dat opportuniteiten voor logistiek dienstverleners, op voorwaarde dat ze meer willen samenwerken in ‘communities’. Met andere woorden: de focus zal zich verleggen van de ‘hardware’ naar de ‘software’. Oftewel van de focus op fysieke bewegingen naar het ontwerpen van innovatieve supply chain-oplossingen op basis van data, samen met de verlader. “Waarin zal de innovatie bestaan? In meer en betere samenwerking”, zei hij.

De rol van ‘Big Data’

“Zal de informatica de rol van de expediteur overnemen? Neen. In tegendeel. De job van expediteur wordt er interessanter op”, aldus de Clecat-voorzitter. Volgens hem zal de impact van ‘Big Data’ op de operationele efficiëntie en de business modellen dan ook zeer groot zijn.

“Dankzij de transparantie doorheen de hele supply chain zullen de expediteurs meer gebruik kunnen maken van data uit een historiek om voorspellende analyses uit te werken. Dit zal meer geautomatiseerde planning, synchromodale samenwerking en open collaboratie met de transportgebruikers en derde partijen mogelijk maken”, zei Huybrechts.

“Daarom werken wij met Clecat samen aan projecten zoals CORE en ALICE. Dat laatste is een Europees project rond toegevoegde waarde in de logistieke keten. Onze sector staat voor immense uitdagingen in termen van efficiëntie, competitiviteit, innovatie en flexibiliteit. Door aan deze projecten deel te nemen willen wij de onontgonnen opportuniteiten voor onze sector beter in kaart brengen”, aldus Huybrechts tot slot.