Meer informatie rond reorganisatie douanediensten in Antwerpen bekend

Nieuws, Douane
Philippe Van Dooren

De Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (AADA) heeft hieromtrent een nota naar de economische operatoren gestuurd, die door de expediteursorganisatie VEA werd verspreid.

Het besluit tot oprichting van de nieuwe diensten van de AADA is verschenen in het Belgisch Staatsblad van 11 december 2014. In bijlage 3 van dat besluit werden de regio’s van de AADA bepaald.

De regio AADA Antwerpen is sinds 1 januari 2015 bevoegd voor de douane– en accijnsformaliteiten in volgende gemeentes : Antwerpen (Havenzone + districten Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem en Wilrijk) , Aartselaar, Beveren (enkel de douanezone van de haven van Antwerpen), Borsbeek, Edegem, Hemiksem, Mortsel, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem en Zwijndrecht.

AADA Hasselt

Andere gemeenten waarvoor voorheen de gewestelijke directie Antwerpen bevoegd was, werden begin dit jaar toegevoegd aan de regio AADA Hasselt. Het betreft de gemeenten Berlaar, Boechout, Bonheiden, Boom, Bornem, Brasschaat, Brecht, Duffel, Essen, Heist–op–den–Berg, transportzone Meer (Hoogstraten), Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lier, Lint, Malle, Mechelen, Niel, Nijlen, Putte, Puurs, Ranst, Rumst, Schelle, Schilde, St. Amands, St. Katelijne–Waver, Willebroek, Zandhoven en Zoersel.

“Ondertussen zijn al een aantal diensten georganiseerd volgens de nieuwe structuur. Tegen eind juni 2015 zal de regio AADA Antwerpen volledig gereorganiseerd zijn,” meldt de AADA.

Nu al summiere lijst

De dienst Communicatie van de Centrale Administratie zal die nieuwe organisatie en bevoegdheden toelichten met een document dat op intranet zal geplaatst worden. Maar nu al heeft Robert Robbrecht, adviseur-generaal/gewestelijk directeur van de AADA, summier de nieuwe administraties en diensten gecommuniceerd, zoals de regiodiensten, de administratie Klantenmanagement, de administratie Toezicht-Controle-Vaststellingen (1e lijnscontroles, operationeel in maart 2015), e.d.m. In die communicatie worden ook de contactpersonen en hun telefoonnummers vermeld.