CMA CGM neemt dit jaar ‘slimme containers’ in dienst

Nieuws, Douane
Stefan Verberckmoes

Voor de toepassing van deze technologie doet de rederij uit Marseille beroep op het bedrijf Traxens, dat medio 2012 door vier ingenieurs werd opgericht. CMA CGM nam een aandeel van 20% in dit startende bedrijf.

Met de 4Trax-technologie wil Traxens containers uitrusten met een systeem dat op gelijk welk moment in de logistieke keten data verzamelt en doorstuurt. Het gaat lang niet alleen over de locatie van de container, maar ook over temperatuur, eventuele schokken tijdens het transport, de aanwezigheid van gassen en ook de douane- of legale status van de box.

Kapitaalsverhoging

Om de onderzoeksactiviteiten te kunnen uitbreiden en de nieuwe technologie op grote schaal te kunnen industrialiseren, voert Traxens een kapitaalsverhoging door. Behalve CMA CGM zullen ook twee investeringsfondsen, CAAP Création (Crédit Agricole) en S.C.R Provençale et Corse (Groupe BPPC), vers geld op tafel leggen.

“In een wereld waar data steeds belangrijker wordt, nemen we graag een voorsprong”, zegt Elie Zeenny, die bij CMA CGM verantwoordelijk is voor alle informatiesystemen. “We zullen op elk moment over informatie van de container kunnen beschikken die zowel voor ons als voor onze klanten zeer waardevol is.” Het is de bedoeling om nog dit jaar de eerste containers met de gepatenteerde technologie uit te rusten.