ECS wint award ‘Baanbreker Spoor’ en Naval ‘Baanbreker Binnenvaart’

Nieuws, Binnenvaart
Yannick De Spiegeleir
Baanbrekers Multimodaal.Vlaanderen
Multimodale Baanbrekers 2022 © Yannick De Spiegeleir

In Technopolis Mechelen zijn de multimodale vaandeldragers van 2022 verkozen. De winnaars zijn ECS als ‘Baanbreker Spoor’, Naval Inland Navigation als ‘Baanbreker Binnenvaart’ en Nick Celis (groep André Celis) als ‘Multimodale Ambassadeur’.

Baanbrekers is een initiatief van Multimodaal.Vlaanderen, het multimodale adviespunt van VIL. Alle bedrijven die met een project, initiatief of realisatie konden aantonen een bijzondere bijdrage te leveren aan de mobiliteit in Vlaanderen, kwamen in aanmerking voor een award. Een externe jury, samengesteld uit overheid, kennisinstellingen en bedrijven, selecteerde de vier genomineerden, die hun multimodaal project aan het publiek voorstelden. Op basis daarvan besliste het publiek via live voting wie de begeerde trofee mee naar huis mocht nemen.

Spoorgebonden magazijnen

ECS trok aan het langste eind in de categorie ‘Baanbreker Spoor’. Het familiebedrijf met hoofdzetel in Zeebrugge zette de afgelopen jaren in op de uitbreiding van zijn spoorgebonden magazijnen. “Onze bestaande opslaginfrastructuur wordt uitgebreid met 82.000 palletplaatsen goed voor een totaal van 220.000 palletten in de spoorgebonden magazijnen in ons netwerk”, verduidelijkt Hugo Donche, supply chain director bij ECS. Vandaag verloopt 30% van het goederentransport van ECS via het spoor, tegen 2030 ambieert de transport- en logistieke groep op een aandeel van 65% spoor. ECS haalde het in de verkiezing voor Audi Brussels.

Semiautonoom varen

De award ‘Baanbreker Binnenvaart’ ging naar Naval Inland Navigation. Dat bedrijf viel in de prijzen met zijn River Drone Barges, binnenvaartschepen van de toekomst. De eerste zullen begin volgend jaar in vaart worden genomen. De Stage V-dieselmotor kan later overgeschakeld worden naar alternatieve brandstoffen. Met het Seafarsysteem kunnen ze semiautonoom varen. “Door semiautonoom te varen pakken we ook het personeelstekort in de sector aan”, aldus Geert Van Overloop, business unit director River Drones bij Naval Inland Navigation.

Ecologische voetafdruk reduceren

In de aanloop naar het event werd via onlinevoting de persoonlijke eretitel ‘Multimodale Ambassadeur 2022’ al toegewezen. Die ging naar Nick Celis, zaakvoerder bij Hambos Logistics van de groep André Celis. De bouwmaterialenhandelaar vervoert reeds langer bouwmaterialen via het water en opende drie jaar geleden een logistieke hub langs het kanaal Leuven-Dijle. “Ik ben enorm trots op de erkenning. Al jaren ben ik een grote voorvechter van de binnenvaart, die een duurzaam CO2-alternatief vormt voor het wegvervoer. De bouwsector heeft een belangrijke ecologische voetafdruk. Wij reduceren onze ecologische voetafdruk fors met ons watertransport. Hopelijk inspireert deze award de overheid om ecologisch verantwoord ondernemen te belonen door middel van de juiste beleidsmaatregelen.”