Tweede Waterbus 'Aqua Ruby' feestelijk ingehuldigd

Sinds zaterdag vaart er een tweede Waterbus op het traject tussen het Steen, Kruibeke en Hemiksem. De 'Aqua Ruby' zorgt ervoor dat de capaciteit verdubbelt en maakt halfuurlijkse afvaarten mogelijk.

De 'Aqua Ruby' werd feestelijk in gebruik genomen met een ceremonie ter hoogte van het Steen. Het schip vervoegt de 'Aqua Diamond' die sinds juli de verbinding met het zuidelijke hinterland verzorgt. In tegenstelling tot de 'Aqua Diamond' is de 'Aqua Ruby' geen nieuw schip, maar een vaartuig uit de vloot van operator Aqualiner dat sinds 1999 in dienst is. Vorige week brachten we nog het nieuws dat rederij Aqualiner drie extra schepen laat bouwen voor de dienst in Antwerpen. 

De 'Aqua Ruby' wordt in de loop van 2018 vervangen door een van die nieuwe schepen. Tot die tijd speelt ze een cruciale rol in de dienstverlening. Door de komst van een tweede waterbus verdubbelt de capaciteit en is het voor passagiers mogelijk om elk halfuur in te schepen. Het reserveschip 'Aqua Ferro' (rechts op de foto) wordt ingezet om de dienst te garanderen bij een panne.

Verdere plannen

"In de zomer van volgend jaar volgt een waterbus die naar het noorden van de stad zal varen, op het haventraject. In het najaar volgt er nog een laatste waterbus", meldt het kabinet van Havenschepen Marc Van Peel (CD&V).

De Waterbussen hebben hun start niet gemist. Het aantal passagiers in de zomermaanden lag rond de 30.000,  in september en oktober waren het er elke maand gemiddeld 14.000, waarvan 3.600 fietsers. 

Michiel Leen