Volvo Car Gent bereidt zich voor op nieuwe toekomst

Volvo Car Gent gaat zijn lasfabriek uitbreiden en groeit nog wat met de overname van een stukje concessie van buurbedrijf Honda Europe. Voor de haven van Gent is de verdere verankering van de autofabriek van groot belang.

Volvo Car Gent (VCG) gaat zich vanaf 2019 volledig toeleggen op de assemblage van de nieuwe generaties compacte modellen van het Zweedse merk, die in de huidige productievolumes al zowat 40% van het totaal vertegenwoordigen. De autofabriek bereidt zich nu al voor op die strategische omschakeling.

In de komende jaren zullen daarvoor aanzienlijke investeringen nodig zijn. Gisteren kondigde de autoconstructeur alvast aan dat de lasfabriek met 8.200 m² wordt uitgebreid. De ruwbouw van die uitbreiding moet eind dit jaar al klaar zijn, de installatie  van de nieuwe laslijnen en robots staat voor na de zomer van 2016 geprogrammeerd. Hoeveel geld daar precies mee gemoeid is, staat nog niet volledig vast, maar dat het om een omvangrijke investering gaat, staat buiten kijf.

Overname concessie

VCG gaat daarnaast een aanpalend deel van de concessie van Honda Europe overnemen. Het gaat om een terrein van 15.000 m² dat de autofabriek bijkomende ademruimte geeft om zijn activiteiten te stroomlijnen. Die gronden liggen naast het logistiek centrum dat aanvankelijk door DSV werd gerund en waarvan Volvo Car de uitbating weer in eigen handen nam.

Om de aansluiting op de fabriek te verwezenlijken gaat het Havenbedrijf Gent de Göteborgstraat enkele tientallen meters verleggen. Die werken starten in mei volgend jaar en zullen in de zomer klaar zijn. Het Havenbedrijf raamt de kost voor de aanleg van de nieuwe weg op 450.000 euro. Het beschouwt die investering als een bijdrage tot de verankering van Volvo Car en Honda Europe.

Vijftig jaar

Gisteren openden gouverneur Jan Briers en Gents burgemeester Daniël Termont, bijgestaan door topman Daan Schalck van het Havenbedrijf, havenschepen Mathias De Clercq en fabrieksmanager Eric Van Landeghem, symbolisch de nieuwe inrit voor leveranciers in de Langerbruggestraat (foto). Er stond even symbolisch meteen een werfwagen klaar om materiaal te leveren voor de voorbereidende werkzaamheden aan de lasfabriek.

Vanavond viert Volvo Car Gent ook zijn vijftigste verjaardag. De fabriek ging in 1965 van start en groeide in die halve eeuw uit tot een pijler van de industriële bedrijvigheid in Gent, met een flink aandeel in de toegevoegde waarde en de tewerkstelling in de haven. VCG produceerde intussen al ongeveer 5,6 miljoen auto’s. Voor dit jaar is de verwachting dat in Gent zowat 250.000 wagens van de band zullen rollen.