Sterk eerste kwartaal voor Finnlines

Finnlines zette een mooie financiële kaars op de taart van zijn zeventigste verjaardag. De Finse rederij zag zijn omzet en winst in het eerste kwartaal stevig toenemen en kijkt uit naar nieuwe groeikansen.

Voorzitter en CEO Emanuele Grimaldi is zeer te spreken over de “opmerkelijke ommekeer” die de Finse shortseadochter van zijn groep over de voorbije jaren kende.

Finnlines, dat Zeebrugge en Antwerpen bedient met verschillende diensten, trok die lijn in het eerste kwartaal door. De omzet steeg met 14,9% naar 120,9 miljoen euro, de ebitda met 10,5% naar 28 miljoen euro en de ebit met 34,3% naar 11,2 miljoen. Finnlines vervoerde 165.000 vrachteenheden, 32.000 wagens, 115.000 passagiers en 310.000 ton andere lading. Alleen dat laatste cijfer lag lager dan in het eerste kwartaal van 2016.

De goede resultaten zijn te danken aan het economisch herstel in Europa in het algemeen en in Finland in het bijzonder. In het Scandinavische land groeiden de import- en exportvolumes met ruim 10% in het eerste trimester. Grimaldi rekent erop dat die positieve ontwikkeling zich dit jaar zal doorzetten.

Verlenging schepen

Maar de Finse operator plukt ook de vruchten van zijn zware investeringen in vlootvernieuwing over de voorbije tien jaar onderstreept Emanuele Grimaldi. “We kijken nu al uit naar nieuwe groeikansen”, zegt de CEO.

Naast een nieuw investeringsprogramma in verhoogde energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid trekt Finnlines alvast geld uit voor de verlenging van vier roroschepen. Dat gebeurt om de capaciteit op te trekken en flexibeler in te kunnen spelen op de marktvraag.

Jean-Louis Vandevoorde