Sea-Invest versterkt aanwezigheid in Ivoorkust en Senegal

Sea-Invest gaat fors investeren in de versterking en verruiming van zijn activiteiten in Ivoorkust en Senegal. De groep van Philippe Van de Vyvere heeft daar honderden miljoenen euro’s voor veil.

Afrika speelt in de internationale groeistrategie van Sea-Invest een sleutelrol. De groep is vandaag al stevig ingeplant in Ivoorkust, Senegal en Zuid-Afrika. In de twee West-Afrikaanse landen staan nu nieuwe projecten op stapel.

Ivoorkust

In Ivoorkust trekt Sea-Invest 300 à 350 miljoen euro uit voor nieuwe projecten in de havens van Abidjan en het meer westelijk gelegen San Pedro.

In Abidjan heeft de groep sinds 2008 de concessie in handen van de bulkterminal (foto 1). De nieuwe investeringen zijn erop gericht om de capaciteit van die installatie, die nu zowat 4 miljoen ton op jaarbasis behandelt, op te trekken naar 10 miljoen ton. In de onmiddellijke nabijheid van de Ivoriaanse hoofdstad komt tevens een nieuw logistiek platform.

Sea-Invest haalt ook zijn banden met de nationale oliemaatschappij Petroci aan. Beide partners zullen in een joint venture de logistieke dienstverlening aan de offshore sector verder uitbouwen.

Daarnaast komt er ook een polyvalente terminal in San Pedro.

Senegal

In Senegal, waar de groep sinds 2012 actief is, is Sea-Invest zopas een partnerschap aangegaan met de haven van Dakar voor de uitbating en modernisering van de olieterminal (foto 2). De Belgische groep gaat die terminal onder meer uitrusten met een nieuwe losinstallatie. Die moet het mogelijk maken de loskadans van 250 ton per uur naar 2.000 ton per uur te verhogen. De capaciteit van de terminal zal bovendien fors vergroot worden met de bouw van een nieuwe ‘wharf’. De twee bestaande aanlegsteigers zullen een grondige modernisering ondergaan.

De investering in Dakar bedraagt 25 miljoen euro.