Nieuwe Kebony-fabriek in Antwerpse haven genereert forse houttrafiek

Vandaag werd op de site van chemieproducent Lanxess de eerste steen gelegd voor een nieuwe fabriek van het Noorse Kebony. Die gaat er op jaarbasis van 20.000 m³ duurzaam zachthout een alternatief voor tropisch hardhout maken.

Dat hout wordt allemaal per schip naar Antwerpen aangevoerd. “De nieuwe fabriek gaat hetzelfde volume verwerken als onze Noorse fabriek”, zegt Bruno Van den Branden, general manager van Kebony Belgium. Voor de Noorse groep is het de eerste buitenlandse vestiging. “Het bedrijf groeit jaarlijks met zo’n 30% zodat de vraag de productiecapaciteit in het Noorse Vold overstijgt. Daarom werd in 2015 beslist om een tweede fabriek te bouwen”, aldus Van den Branden.

Antwerpen

Dat de nieuwe fabriek in Antwerpen komt, heeft niet enkel te maken met de strategische ligging en het feit dat het hout per schip wordt aangevoerd. “Toen de beslissing voor de nieuwe fabriek werd genomen, werd een kapitaalverhoging doorgevoerd en de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) tekende daarop in. Zij zorgde er mee voor dat de fabriek naar Vlaanderen kwam. Daarnaast zijn er een aantal lokale partners die al langer met Kebony samenwerken. Na het behandelingsproces gaat het ruwe hout naar een schaverij en wordt het geprofileerd en gefreesd. Dat gebeurt bij een bedrijf uit Kruibeke. De bio-based vloeistof die gebruikt wordt bij het proces komt van een bedrijf in Geel”, aldus de general manager. Al deze elementen samen bepaalden de keuze. De Scheldestad haalde het onder meer van een locatie in Duitsland en verschillende andere Europese landen. De fabriek wordt gebouwd op het terrein van chemieproducent Lanxess, dat eigendom is van de Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO). “Daardoor kunnen we meteen ook van de nutsdiensten van Lanxess gebruik maken”, zegt Van den Branden. Het bedrijf zal ook beroep doen op het stoomnetwerk in de Waaslandhaven, dat zopas werd voorgesteld.

Hout

De Kebony-technologie is een milieuvriendelijk gepatenteerd proces dat de eigenschappen van duurzaam zachthout versterkt met een biogebaseerde vloeistof. Dat proces zorgt voor een permanente wijziging van de houtstructuur waardoor het de eigenschappen van hardhout verwerft.

“We gebruiken drie soorten dennenhout. In Scandinavia is dat zogenoemde ‘Scotch Pine’. Voor de Amerikaanse markt gebruiken we een lokale dennensoort. Het hout dat in Antwerpen zal gebruikt worden is ‘Radiata Pine’. Dat is het topsegment en wordt op maat gezaagd en gedroogd aangevoerd per schip vanuit Nieuw-Zeeland. In tegenstelling tot het Scandinavisch hout heeft het geen knopen en is het mooi vlak”, legt de general manager uit.

Kebony-hout wordt voornamelijk gebruikt voor terrassen, wandelpaden en als gevelbekleding.

Koen Heinen