Maersk Line schrapt opnieuw Antwerpse aanloop

De rederijen lijken steeds meer ad hoc te beslissen hoeveel capaciteit ze willen inzetten. Maersk Line gaat deze maand nog een extra afvaart vanuit de Far East naar Europa annuleren. Eind december valt daardoor nog een aanloop in Antwerpen weg.

In het verleden gebeurde het vaak dat diensten tijdelijk werden samengesmolten of gestaakt in het kalmere winterseizoen. Een andere manier om de capaciteit te verminderen is het overslaan van afvaarten. Dat gebeurde dit jaar nog niet zoveel, waardoor de capaciteit deze winter 11% hoger zou zijn dan een jaar geleden.

Maersk Line kondigde vrijdag aan dat de AE6 Service op 20 november geen afvaart uit Shanghai zal kennen. De AE6 Service is een dienst van het 2M Vessel Sharing Agreement met MSC, die door de Zwitserse partner als Lion Service wordt verkocht.

Alternatieven

Het schip dat niet zal uitvaren is de ‘MSC Ariane’. Dat neopanamaxschip van 13.050 teu had op 19 december aan de MSC PSA European Terminal (MPET) moeten afmeren. De containers met bestemming Antwerpen die al voor die afvaart geboekt waren, gaan nu mee met de ‘Mathilde Maersk’ uit de AE2/Swan Service die op 18 november in Shanghai laadt.

Ook Le Havre en Sines zijn aanloophavens van de AE6/Lion Service, maar zij krijgen mogelijk wel een extra schip van 2M op bezoek. De Franse haven zou uitzonderlijk een Triple E van 18.340 teu uit de AE5/Albatros ontvangen en Sines wordt a priori toegevoegd aan de rotatie van de 'MSC London' uit de AE7/Condor Service.

Tarieferosie

Met het overslaan van afvaarten hopen de carriers verdere tarieferosie tegen te houden. Na de geslaagde tariefverhoging van begin november, hebben de vrachtprijzen op de Chinese spotmarkt vorige week weer een tik gekregen.

Volgens de Shanghai Containerized Freight Index daalde het gemiddelde tarief voor een 40’ container tussen Shanghai en Noord-Europa naar 1.456 dollar all-in. Dat is 102 dollar of 6,5% minder dan de week ervoor. Tussen Shanghai en Los Angeles daalden de spottarieven met 8,8% naar 1.548 dollar/feu.

Stefan Verberckmoes