Laatste schip voor ECT City Terminal

ECT behandelde gisteren het laatste deepsea schip op zijn City Terminal in de Rotterdamse Eemhaven. Het ging om de panamax ‘CMA CGM Sambhar’ (4.043 teu).

De CEO van ECT, Leo Ruijs, noemt dit vandaag het einde van een tijdperk. “Als pionier in de containeroverslag heeft ECT hier geschiedenis geschreven”, zegt hij. De terminal ontving op 31 augustus 1967 zijn eerste schip, de ‘Atlantic Span’ van Atlantic Container Line (ACL).

Het laatste schip van CMA CGM vaart in een gezamenlijke dienst met Hamburg Süd en Hapag-Lloyd naar de westkust van Zuid-Amerika. Zoals eerder gemeld verhuist die dienst nu naar de ECT Delta Dedicated South Terminal op de Maasvlakte.

In bijna vijftig jaar tijd zag ECT de containerschepen alsmaar groter worden. Daarom werd besloten om containers te gaan behandelen op de Maasvlakte, waar de Delta Terminal in 1984 geopend werd en nadien de Euromax in 2008 volgde. Geleidelijk aan verhuisden meer rederijen naar de Maasvlakte, zodat de ECT City Terminal - ook bekend als Home Terminal - vooral gebruikt werd voor specifieke niches.

Alle medewerkers van de terminal in het stadsgebied mogen meeverhuizen naar de Maasvlakte. Het terrein wordt teruggegeven aan het Havenbedrijf Rotterdam.