Kleine Maya doopt grote ‘MSC Maya’ in Antwerpen (+foto's)

De CEO van MSC, Diego Aponte, vierde zaterdag samen met zijn gezin en vele honderden gasten aan het Deurganckdok de doop van het vierde schip van 19.224 teu uit een reeks van twintig, dat de Zwitserse rederij in de vaart heeft genomen.

De Antwerpse bisschop, Johan Bonny, had voor de doop zijn grootste wijwatervat uit de kathedraal meegenomen (tweede foto). “Als u met nog grotere schepen naar Antwerpen wilt komen, zal u de kathedraal een nog groter exemplaar moeten schenken”, grapte de geestelijke.

Omdat Bonny in Rome heeft gestudeerd en er ook vele jaren heeft gewerkt, kon hij zich in perfect Italiaans tot de familie Aponte richten. Hij deed zijn werk ook grondig, want hij vergat niet om ook de bemanning een douche met wijwater te geven.

Start

Diego Aponte verwees in zijn toespraak naar de start van MSC in 1970. “Voor ons is het allemaal hier begonnen: 45 jaar geleden gingen mijn ouders van start met één conventioneel schip en 5.000 dollar in Brussel.” Hij was ook fier op het feit dat de MSC PSA European Terminal (MPET) in Antwerpen waarin MSC voor de helft participeert, bij MSC de meest productieve in Noord-Europa is. Voor dit jaar wordt overigens op een overslag van 7,3 miljoen teu (aan zowel Delwaide- als Deurganckdok) gerekend.

Voor het gezin van Aponte was het ook een speciale dag omdat de ‘MSC Maya’ genoemd is naar hun jongste dochter. Na Diego’s kinderen Asya en Oscar en die van zijn zus (Oliver en Zoe) hebben nu alle kleinkinderen van oprichter Gianluigi Aponte een schip dat naar hen genoemd is. “Mijn zus en ik hopen dat ze de passie voor de zee zullen overnemen.”

Toen het moment aangebroken was dat de champagnefles tegen de romp vloog en de scheepshoorn klonk, werd het de kleine Maya (net 4) allemaal even te veel en vluchtte ze in de armen van mama Elâ Soyuer Aponte (vierde foto). Niet veel later was ze echter alweer vrolijk op de kaai aan het spelen met de slingers die tijdens de doop zelf waren gegooid (vijfde foto).

Bezoek

Het tweede deel van de ceremonie werd op de brug van het schip voortgezet in aanwezigheid van een aantal prominenten als Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts, de Antwerpse burgemeester Bart De Wever, havenschepen Marc Van Peel en topman Eddy Bruyninckx van het Havenbedrijf. Na afloop kregen alle andere gasten en werknemers van MSC de kans om onder een stralende zon de brug te bezoeken en daar een selfie te maken (zesde foto).

Tijdens de festiviteiten op het achterste deel van de concessie van PSA/MPET gingen de operaties op de terminal gewoon door. Met de ‘MSC Amsterdam’ (15.908 teu) en de ‘Gunhilde Maersk’ (9.700 teu) lagen nog twee andere grote 2M-schepen tegen de kant (zevende en achtste foto). Ook voor kapitein Orsic van de 'MSC Maya' was er weinig rust, want zodra de laatste gasten van boord waren, zette hij iets na drie uur ’s middags alweer koers naar Hamburg (laatste foto’s).

Een video van de doopplechtigheid is intussen beschikbaar op de website van de rederij.