Jan De Nul kiest Vlaamse rangeerhaven voor bouw van windpark

Nobelwind heeft de Jan De Nul Group de opdracht gegeven om een windmolenpark te bouwen voor de kust van Zeebrugge. Als rangeerhaven voor dit offshore project werd Oostende gekozen.

Voor de baggergroep uit Aalst is dit het eerste grote windmolenproject op zee. Het wordt ook de eerste opdracht voor het installatieschip ‘Vidar’, dat medio deze maand van de DEME-dochter GeoSea werd overgenomen.

Het nieuwe 22 vierkante kilometer grote offshore windpark wordt op 46 kilometer voor de kust van Zeebrugge gebouwd en komst naast het Belwind windpark rond de zandbank Bligh Bank. Jan De Nul kreeg de opdracht voor het ontwerp, de aankoop, de bouw en de installatie van 51 paalfunderingen voor vijftig Vestas windturbines.

De baggeraar zal ook een erosiebeschermende stenenlaag aanvoeren en plaatsen, en de windturbinegeneratoren installeren. Het windpark zal met een eerder in 2013 door Jan De Nul geïnstalleerde exportkabel aangesloten worden op het Belgische elektriciteitsnet om zo’n 197.000 gezinnen van groene stroom te voorzien.

Funderingen 

“De stalen paalfunderingen laten we in Duitsland en Vietnam bouwen onder eigen kwaliteitstoezicht”, zegt Peter De Poorter, manager Offshore Renewables bij Jan De Nul Group. De ‘Vidar’ zal daarna de 51 funderingen vanuit Oostende installeren en het valpijpschip ‘Simon Stevin’ zal de steenbestortingen rond de funderingen plaatsen.

“De turbines en rotoren zullen door de ‘Vidar’ in Denemarken opgehaald worden om ze daarna tot honderd meter bovenop de funderingen te installeren”, aldus De Poorter. Al deze werken zullen in de loop van 2017 voltooid worden. (SV)