Beloodsing op zee weer normaal na woelige nacht (UPDATE)

De beloodsing op zee verloopt weer normaal na een woelig weekend. Op de Steenbank lag die sinds zondag stil, op de Wandelaar werden alleen schepen per swathvaartuig bediend.

De diensten op alle beloodssingsstations verloopt weer noemaal, meldt Port+ kort voor 11.30 uur vanochtend. Dat was even tevoren nog wel anders. Het zware weer stuurde de beloodsing op zee danig in de war. Uit de rapportering van Port+ blijkt dat de beloodsing op de Steenbank zondagavond om 17.45 uur werd opgeschort. Vanochtend was dat nog steeds het geval.

De bediening van de Wandelaar werd eveneens een tijdlang opgeschort, maar daar werden sinds vanochtend de swathvaartuigen – een soort catamarans die ook bij ruw weer kunnen worden ingezet (zie foto) – weer bediend. Inmiddels is de situatie dus voor al deze plaatsen weer genormaliseerd.

Impact

Dat het zware weer voor vertraging heeft gezorgd, staat vast, maar een inschatting maken van de reële impact is moeilijk. Port+ meldde omstreeks 10.00 uur vanochtend dat er 48 schepen voor anker liggen met bestemming Antwerpen, Terneuzen, Gent, Zeebrugge en Vlissingen, naast nog een twaalftal die in dieper water wachten om binnen te varen.

"Vooral bij die laatste is moeilijk te zeggen of ze daar wachten door de storm, of omdat hun ligplaats in de haven nog niet vrij is", klinkt het bij Port+. "Een inschatting maken van de impact die dit weer heeft op de activiteit, is dus niet eenvoudig."

Michiel Leen