Antwerpen kent sterkste jaarstart ooit

Net als Rotterdam heeft Antwerpen een sterk eerste kwartaal achter de rug. Zowel de totale overslag als de containertrafiek boekte een nieuw record. Maart was voor containers zelfs de beste maand ooit. Ook de breakbulk groeide fors.

Amper een week geleden kon Rotterdam uitpakken met stevige groeicijfers in de containertrafiek. Het was afwachten wat de Scheldehaven daar tegenover kon zetten.

Antwerpen maakte zopas zijn resultaten bekend en trekt de eigen groeilijn verder door. De containervolumes namen met 2% toe naar 29,75 miljoen ton. De Antwerpse terminals behandelden 2,48 miljoen teu. Dat waren er 0,7% meer.

Jacques Vandermeiren, de CEO van het Havenbedrijf Antwerpen, trekt een duidelijke les uit die “mooie start” van 2017 na het recordjaar 2016. “De volumes in het containersegment blijven gestaag toenemen. Deze positieve tendens bevestigt de vraag naar extra containercapaciteit in het Antwerpse havengebied”, zegt hij. Vandermeiren onderstreept bovendien dat de nieuwe records er kwamen ondanks de acties van de loodsen.

Stijging in breakbulk

De totale overslag in Antwerpen kwam over de eerste drie maanden uit op 54,3 miljoen ton, 1,5% meer dan eind maart vorig jaar. Ook daarmee haalt de Belgische mainport een nieuw record. Bijna alle grote goederensoorten droegen hun steentje bij.

De vloeibare bulk zakte licht naar 17,62 miljoen ton (-1,2%), maar de droge bulk veerde met 6,7% op naar 3,15 miljoen ton dankzij een hogere aanvoer van ertsen en kolen.

Het roroverkeer zat met 5,3% in de lift en steeg naar 1,22 miljoen ton. Op de autoterminals zijn net geen 317.000 voertuigen geladen of gelost (+2,8%).

Last but not least, het conventioneel stukgoed noteerde een stijging van liefst 8,3%. De teller in die sector bleef pas staan op 2,58 miljoen ton. Vooral de staalproducten duwden de cijfers omhoog. Antwerpen laadde en loste 2,09 miljoen ton staal in het eerste kwartaal, maar liefst 14,7% meer dan vorig jaar.

Jean-Louis Vandevoorde