Vlaamse overheid zoekt (en vindt) 'Havenhelden'

De Vlaamse overheid zet mensen die zich verdienstelijk maken in de duurzame ontwikkeling van de haven in de bloemetjes met een eigen actiefiguurtje. De eerste lichting 'Havenhelden' is intussen een feit.

De Vlaamse overheid en de dienst Ontwikkeling Havengebied Antwerpen lanceerden in maart een oproep om kandidaten te nomineren voor de titel van Havenheld. Een Havenheld is iemand die zich verdienstelijk maakt voor de bloei en groei van de Antwerpse haven. Intussen zijn de eerste titels uitgereikt. 

Ecologie en economie

Tom Rommens, Sustainability Manager bij gipsplatenfabrikant Gyproc, nam de eerste titel in ontvangst. Voor de gelegenheid werd zelfs een actiefiguurtje naar zijn beeld en gelijkenis gemaakt. Rommens en zijn werkgever doen veel inspanningen om hun producten intensief te recycleren en om biodiverse zones aan te leggen rond de bedrijfssite. Ecologie en economie kunnen het goed vinden, zo blijkt.

“Dat ik daar nu erkenning voor krijg, doet me natuurlijk deugd en ik hoop dat ons duurzaamheidsverhaal andere bedrijven kan inspireren”, reageert de kersverse havenheld zelf. Voor hem zijn duurzame oplossingen eigenlijk evident. “Onze energiezuinige warmtekrachtkoppelingsinstallatie bijvoorbeeld bespaart tot 50% kosten. Hetzelfde met de biodiversiteitszones, die we niet meer hoeven te maaien. In feite is dat gewoon gezond boerenverstand”, zegt Rommens. 

Bed & breakfast & boerderij

Havenheld Rommens heeft intussen gezelschap gekregen van een heuse havenheldin: Angelique Van Laere, landbouwer en uitbater van de B&B 'Euverbraeke' in Beveren. Door de locatie is de B&B erg in trek bij mensen die in de haven aan het werk zijn. "Wanneer iemand ons een suggestie vraagt voor een leuk uitstapje, raden we meestal aan om de haven te verkennen via de kleine straatjes en de mooie Scheldekaai. Fort Liefkenshoek valt altijd in de smaak. Kinderen amuseren zich daar te pletter in het interactieve museum", klinkt het. "Ik stuur onze gasten altijd de haven in. Daar is voor elk wat wils."

Met zoveel enthousiasme kan het niet anders dat Van Laere tot Havenheld(in) werd uitgeroepen. Maar ook de inspanningen die zij en haar echtgenoot in hun landbouwbedrijf doen om de natuur te beschermen, zoals het aanplanten van luzerne en rode klaver, speelden mee. 

De Vlaamse overheid wil vanaf nu elke week een andere Havenheld of -heldin in de kijker zetten. Ambitieus? Volgens de organisatie is er al een shortlist van ettelijke tientallen. Het nominatieproces werd dit voorjaar al op gang getrokken. Nieuwe potentiële helden kan je aanmelden via de website

Michiel Leen