Scriptie - Onderzoek naar efficiënt inzetten van alle machines

Sander Bernaerts onderzocht voor zijn bachelorproef of het machinepark bij Cummins in Rumst efficiënt werd ingezet. Correcte data vinden bleek niet eenvoudig te zijn.

De opleiding:

Bachelor logistiek management, Thomas More Hogeschool

De scriptie:

Optimalisatieproject inzet van machines voor goederenbehandeling

De promotor:

Peter Verspecht

Aan de slag!

“Voor mijn stageproject ging ik bij Cummins in Rumst na of hun vloot aan heftrucks, elektrische transpallets en dergelijke efficiënt werd gebruikt. Het zou immers kunnen dat er van bepaalde machines te veel of net te weinig zijn, of dat ze niet goed over de verschillende afdelingen zijn verdeeld. Om dat na te gaan heb je goede data nodig. Cummins maakt gebruik van een online databank waarin wordt bijgehouden wanneer de afzonderlijke machines gebruikt worden, maar vergelijking met de realiteit bracht aan het licht dat die data veel fouten bevatte.”

De 'vloot' in het magazijn omvatte een honderdtal machines van zes verschillende types. “Met een zelf ontworpen Excelfile ben ik nagegaan hoeveel machines er tegelijk actief zijn. De data overzichtelijk visualiseren was niet eenvoudig. Door het tijdsverloop op te delen in kwartieren, werd het wat aanschouwelijker. Concreet voorbeeld: als van een bepaald type machine nooit meer dan vijftien op de twintig machines tegelijk werkt, kun je er veilig van uit gaan dat je vijf van die machines te veel hebt.”

Sander bracht zo aan het licht dat 10 tot 15 procent van het machinepark in theorie weg kan. “Hoe dat in de praktijk zal gaan, is nog afwachten. Die beslissingen kun je maar nemen wanneer de leasecontracten worden aangepast.”

De belangrijkste les?

“Assertief zijn. Cummins is een groot bedrijf met veel verschillende niveaus en een groot personeelsbestand. Om de juiste info te vinden, moet je de juiste persoon vinden en durven aanspreken. Over de conclusie dat er zo'n groot deel van de vloot in het magazijn weg kan, was er weinig discussie. Ik had tenslotte carte blanche en ik kon de feiten zwart op wit aantonen: waar konden machines weg zonder impact te hebben op de werking van het magazijn?”

Het resultaat?

18/20 op de bachelorproef, 18/20 op het stageproject

En nu ?

“Ik ben momenteel aan het werk bij Cummins. Na een studentenjob in de zomer ben ik op 2 oktober in dienst gekomen bij het Support Team van het magazijn. Daar kan ik voortbouwen op het werk dat ik tijdens mijn stage heb gedaan, met mijn berekeningen van toen als basis.”

Michiel Leen