Eerste 'Cuisine Maritime' doet naar meer smaken

Scheepvaartvereniging ASV probeerde gisteravond een nieuw netwerkconcept uit. De eerste editie van deze 'Cuisine Maritime' mag alvast geslaagd heten.

Het Red Star Line Museum was gisteravond het decor voor een nieuw evenement van scheepvaartvereniging ASV en haar jongerenwerking The Next Generation. Onder de noemer “Cuisine Maritime” werden networking en culinaire hoogstandjes gecombineerd. De verwachtingen voor deze eerste editie waren hooggespannen. Het evenement is immers niet opgevat als een doorsnee netwerkreceptie, wat zich niet alleen uitte in het niveau van de catering, maar ook in het feit dat het 'invitation only' was. Sectorgenoten hebben de kans om bij te praten, jongeren en anciens leren elkaar beter kennen. Vroege gasten konden een rondleiding in het Red Star Line Museum krijgen. Het streefdoel van 150 aanwezigen werd alvast gehaald.

Uitdagingen en prioriteiten 

De toespraken door jongerenvoorzitter Dieter Devis en ASV-voorzitter Philippe Oyen weerspiegelen de bewogen tijden die de scheepvaartsector meemaakt. “De ledenaantallen zijn enigszins geslonken, ook bij The Next Generation, door de reorganisaties binnen de scheepsagenturen”, zegt Devis. “Maar zelfs wie de sector verlaat, blijft contact zoeken. Dertig procent van onze leden werkt actief mee in de verschillende werkgroepen. Onze focus ligt op het werven van nieuwe leden en de doorstroming van Next Generation naar ASV.”

Oyen benadrukt nog eens het karakter van de vereniging: “Voor en door scheepsagenten. ASV doet zijn zeg in dossiers als het loodswezen en de havenuitbreiding. Binnen het Havenbedrijf is een nieuwe wind gaan waaien, meer gericht op de klant, wat een goede evolutie is.”

Saeftinghe

Voorts bepleit Oyen dat er werk wordt gemaakt van extra containercapaciteit mét een Saeftinghedok. Ook NxtPort komt ter sprake. “We moeten uiteraard meewerken met dit project, maar we zijn wel vragende partij voor concrete applicaties”, richt Oyen zich rechtstreeks tot NxtPort-CEO Daniel Lievens, die in het publiek staat.

Waarna het tijd is om de cuisine op haar waarde te testen. De zaal gonst, met als verrassende toets de dj die alleen vintage 78-toerenplaatjes draait. De organisatie kan tevreden zijn. “De reacties bij de aanwezigen zijn positief”, zegt Kristel Van Hecken van ASV. “Dit moest meer worden dan zomaar een netwerkevenement en daar zijn we zeker in geslaagd.”

Michiel Leen