2XL investeert een miljoen euro in beveiliging tegen verstekelingen

Logistieker 2XL in Zeebrugge investeert een miljoen euro in extra prikkeldraad en camera’s tegen verstekelingen naar Groot-Brittannië. “We kunnen niet anders dan van onze site een Alcatraz maken”, zegt Jean Van Den Poel.

De vluchtelingenproblematiek doet in Zeebrugge veel stof opwaaien bij bewoners, overheden en bedrijven. In een uitgebreid actualiteitsdossier in het Brugsch Handelsblad kondigt CEO  Jean Van Den Poel van 2XL aan dat hij een miljoen euro investeert in extra prikkeldraad en warmtedetectiecamera’s.

“De voorbije zes maanden nam de druk van illegale transmigranten in Zeebrugge drastisch toe. De mensensmokkelaars weten dat de haventerminals goed afgesloten en beveiligd zijn. Bijgevolg proberen zij nu via transporteurs en logistieke bedrijven mensen naar Engeland te sturen. In drie maanden tijd zijn bij ons en collega’s al meer dan honderd vluchtelingen betrapt. De scheepvaartpolitie moet soms vier tot zes keer per nacht tussenkomen.”

Huzarenklus

De parking van 2XL langs de Baron de Maerelaan heeft al een vier meter hoge prikkeldraadomheining en de poorten worden alleen geopend om trailers door te laten. Sinds kort hangen verstekelingen zich onder de trailers om nadien bij een plekje bij de lading te zoeken. “Ik gaf twee medewerkers de opdracht om elke binnenrijdende trailer te controleren, een huzarenklus met 250 trailers per dag. Onze mensen zijn steeds met twee want sommige betrapten gedragen zich agressief.”

Warmtecamera's

Dat verstekelingen bij de lading slapen, eten, drinken en hun menselijke behoeften doen, is in de logistieke ketting niet gepast. “Hoe schrijnend de toestand van de vluchtelingen ook mag zijn, onze klanten kunnen dit niet appreciëren. We vergaderden hierover met de scheepvaartpolitie en provinciegouverneur Carl Decaluwé. De patrouilles en controles worden opgevoerd. Daarnaast investeer ik een miljoen euro in extra beveiliging. Tegen eind april wordt de volledige bedrijfssite met prikkeldraad omheind en voorzien van warmtedetectiecamera’s. Ik betreur dat 2XL een echt Alcatraz wordt maar we kunnen niet anders. Ik vrees overigens dat onze collega’s dezelfde maatregelen moeten treffen”, besluit Jean Van Den Poel.

Roel Jacobus